Civil információs nap Komáromban

Immár harmadik alkalommal rendezett a Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot Komáromban 2015. október 23-án.

Szalai Erika, a SZAKC komáromi területi irodájának munkatársa elmondta az egybegyűlteknek, hogy a Szövetség a Közös Célokért társulás a Komárom – Esztergom megyei Civil Információs Centrum határon túli partnereként az idei évtől tanácsadási szolgáltatást nyújt a Felvidéken Pozsonytól Királyhelmecig. A tanácsadói rendszer működtetésével a magyar-külhoni magyar partnerségi kapcsolatok építése, civil szervezetek határon átnyúló együttműködésének segítése valamint a várhatóan november végével kihirdetésre kerülő Nemzeti Együttműködési Alap pályázataival kapcsolatos tájékoztatás az elsődleges feladat. A magyarországi Civil információs centrumokkal közreműködve a szövetség célja a partner szervezetek kereséséhez szükséges információk összegyűjtése, a partnerek tevékenységének – mind a magyar, mind a külhoni magyar szervezetek céljainak megismerése, az együttműködési területek azonosítása.

Az október 23-ai információs napon résztvevő civil szervezetek röviden bemutatták társulásuk tevékenységét, legfőbb célkitűzéseiket. Civil szervezetek érkeztek Komáromból, Őrsújfaluról, Búcsról és Ekelről. A komárom – esztergom megyei Civil Információs Pontjairól Monostori Éva vett részt az Élettér Közösség-és Településfejlesztő Egyesülettől (Komárom). A találkozón jelen volt Dél-Komáromból a Komáromi Talpas Íjászok polgári társulás képviselője is.

Monostori Éva megosztotta pályázati tapasztalatait a NEA működésével kapcsolatban, majd élénk beszélgetés folyt a további pályázati lehetőségek kihasználásáról. A jelenlévő felvidéki civil szervezetek között ugyanis mindannyian többször adtak már be közös pályázatot magyarországi, lengyel és cseh partnerekkel a Visegrádi Alaphoz, de – egy eset kivételével – eredménytelenül. Általánosságban az a vélemény alakult ki a civil szervezetek képviselőiben, hogy a Visegrádi Alaphoz benyújtott pályázatokhoz szélesebb szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakmai előadó tanácsa lenne szükséges. Monostori Éva elmondta, hogy az általuk működtetett Mag-házban éves rendszerességgel előad Beke Mihály ebben a témában. Majd az egyetlen Visegrádi Alapnál pályázatot nyert polgári társulás képviselője adta át eddigi hasznos tapasztalatait.

A találkozón olyan civil szervezet is részt vett, aki az elmúlt pályázati ciklusban sikeres pályázatot nyújtott be és nyert támogatást a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti összetartozás kollégiumánál. Az ő tapasztalataik alapján kiderült, hogy a NEA pályázatai nem bonyolultak, azonban felhívták a figyelmet arra, hogy érdemes lenne más pályázati forrásokat is keresni. A Komáromban megtartott civil információs nap tartalmas délutánján hasznos kérdések és tanácsok hangzottak el a kerekasztal-beszélgetés során.

A következő Komáromban tartandó civil információs napra 2015. november 3-án kerül sor, melyen a helyi civil szervezetek mellett vendégeink lesznek a Komárom-Esztergom megyei Civil Információs Centrum munkatársai valamint Pest megyei civil szervezetek is.

Szalai Erika, szakc.sk