Prevenció és jogtudatosság az egészségkultúrában

Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) és a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) közös szervezésében egy Európai Uniós projekt keretében került ma sor az „Egészségre fel!” című program fórumára a komáromi Selye János Gimnázium diákjainak közreműködésével, amelynek fókuszában a középiskolás fiatalok egészségkultúrája állt. A meghívott vendégek fórumbeszélgetését követően a diákok egészségügyi kvíz-játékban vettek részt, majd interaktív csoportos beszélgetésben kerestek megoldásokat az egészségügyet érintő kérdésekre.

Toldi Petra, a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) munkatársa, az Egészségre fel! program szakmai vezetője bemutatva a programot kiemelte, elsődleges célja, hogy információkat gyűjtsön az egészségügy területén a fiataloktól, hozzáférhetőségről, elvárásokról, lehetőleg élő kapcsolatot kialakítva a döntéshozókkal, segítve ezzel az ifjúságbarát egészségügy létrehozását, melynek egyik kulcspontja a prevenció és a tájékoztatás.

A fórumbeszélgetés vendégeit Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója köszöntötte és mutatta be a diákoknak. Jelen volt Szili Katalin, Magyarország miniszterelnöki megbízottja, Szigeti Szilárd egészségmarketing-szakértő, Halag Ildikó Elizabeth, a pozsonyi Comenius egyetem orvostanhallgatója, valamint Rampaskó Laura gyógytornász, terapeuta, egészségügyi mentor.

Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

A beszélgetés során a meghívott vendégek egyetértettek az edukáció fontosságában, rávilágítva, az egészséges ember azon felismerésének fontosságára is, hogy tegyenek az egészségük megőrzése érdekében, napi mozgással, szűrésekkel, hiszen a 21. század egyik legnagyobb kihívása az egészséges életmód. A másik hangsúlyos szempont, ami felmerült a beszélgetés során, a jogtudatosság bővítése volt. Ennek kapcsán Szili Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen jogokat az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája biztosítja.

A Felvidék.ma-nak elmondta, azért tartja fontosnak a programot, mert felhívja a figyelmet a prevenció fontosságára, illetve arra, hogy a megelőzést minél inkább a saját életvitelünk, életstílusunk részévé kell tenni. Másrészt pedig azért is fontos, mert foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a kisebbségi létben az anyanyelvhasználat mit jelent az egészségmegőrzésben, az egészségügyi intézményekkel való kapcsolattartásban, mutatott rá. „Fontos, hogy ismerjék meg azon jogaikat, ami lehetővé teszi számukra az anyanyelv használatát” – fogalmazott, hangsúlyozva a jogtudatosság bővítését.

A kvíz győztesei (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

A fórumot követően a résztvevő diákok csoportokat alkotva dolgoztak ki megoldási stratégiákat a prevenció hiányára, a betegedukációra, a nyelvi nehézségek és a kommunikáció problémakörére, az egészségügyi intézmények fenntarthatóságára és ezen intézmények túlterheltségére. Az Erasmus+ programban résztvevő gimnazisták a sikeres megoldásoknak köszönhetően Youthpass-tanúsítványt kapnak, amely megnevezi és igazolja a projekt során szerzett nem formális és informális tanulási tapasztalatokat.

A csoportmunka prezentációja (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

A több alkalommal és helyszínen, három ország részvételével megrendezésre kerülő Európai Uniós projektben a budapesti HYCA Nonprofit Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság partnere a felvidéki Szövetség a Közös Célokért mellett az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetsége.