Megjelentek a NEA új pályázatai

Elérhetők a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2022-es évre szóló pályázati felhívásai. A Miniszterelnökség által biztosított keret 1,58 milliárd forinttal bővült az előző évhez képest. A korábbi évhez hasonlóan most is az úgynevezett összevont és egyszerűsített pályázatok közül választhatnak a szervezetek.

A NEA 2022. évi kerete meghaladja a 10,8 milliárd forintot. A felhívások keretében civil szervezetek, egyesületek, alapítványok pályázhatnak. A korábbi évekhez hasonló módon most is egyidejűleg jelentek meg az összevont és egyszerűsített pályázati felhívások. A szervezeteknek ezért ügyelniük kell arra, hogy melyik pályázati kategóriában jogosultak pályázni.

Azok a szervezetek, amelyek:
2020 január 1. után alakultak, vagy a bevételük 2019-ben, illetve 2020-ban meghaladta az 5 millió forintot, esetleg országos vagy nemzetközi szinten tevékenykednek, csak a NEA valamelyik összevont pályázati kategóriáját választhatják.

A határon túli civil szervezetek mind az öt kollégiumban (Mobilitás és Alkalmazkodás Kollégiuma, Közösségi Környezet Kollégiuma, Nemzeti Összetartozás Kollégiuma, Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma, Új Nemzedék Kollégiuma) önállóan csak az összevont pályázati kategóriában pályázhatnak szakmai programjaiknak és működési költségeiknek támogatására, feltéve, hogy társpályázóként korábban már a támogatás kedvezményezettjei voltak.

Egy pályázó szervezet csak egy kollégium összevont pályázati kiírására, azon belül is egy kategóriára nyújthat be pályázatot. Az összevont kategórián belül a pályázóknak el kell dönteniük, hogy csak a működésükhöz vagy a működésükhöz és a szakmai tevékenységükhöz „vegyesen” igényelnek támogatást. A szervezetek a működési vagy „vegyes” tartalommal összeállított pályázatukat a tevékenységük, vagy a 2022. évre tervezett programjaik jellege szerint választott kollégiumhoz nyújthatják be.

Egy pályázó alapesetben egyetlen pályázatot nyújthat be. Ez alól akkor van kivétel, ha egy magyarországi szervezet egy határon túli partnerszervezettel együttesen pályázik. Idén már valamennyi NEA kollégiumban lehetőség van arra, hogy a szervezetek az önálló pályázatuk mellett egy külhoni magyar szervezettel együttes pályázatot nyújtsanak be az összevont „vegyes” kategóriában.

A pályázatok beadási időszakai:

„Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2022″ című kiírások tekintetében: 2021. október 4. 10:00 – 2021. november 3. 14:00 között.

„Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2022″ című pályázati kiírás tekintetében: 2021. október 18. 8:00 – 2021. november 17. 14:00 között.

A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el.

A pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül (NIR) lehet benyújtani.

A pályázati kiírás és a kapcsolódó dokumentumok letölthetőek

www.bgazrt.hu oldalakon.

Azok a szervezetek, amelyek csak a működésük támogatására pályáznak, 200 000, illetve  3 000 000 Ft összegű támogatást igényelhetnek. A „vegyes”, tehát a szakmai és működési elemeket is tartalmazó pályázati kategóriák esetében az igényelhető és elnyerhető támogatás mértéke kollégiumomként is eltérő módon 350 000 és 4 000 000 Ft között változik.

A pályázati kiírás és a kapcsolódó dokumentumok letölthetők az alábbi oldalakon:
a https://civil.info.hu/nea/kezdolap/palyazatok/index.html

https://bgazrt.hu/uj-felhivasok-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-kereteben-5

https://felvidek.ma/esemeny/megjelentek-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-2022-evre-szolo-palyazatai/

A regisztrációt és a pályázatok benyújtását az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – B.-A.-Z. Megyei Civil Központ on-line és személyes tanácsadással is segíti. Komárom-Esztergom megyében a Majki Népsőiskolai Társaság, Győr-Moson-Sopron megyében a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Pest megyében az Isten Szolgálatában Református Missziói Alapítvány.