A Felvidékért megmozgatjuk Európát!

A Rákóczi Szövetség és a Szövetség a Közös Célokért honlapján is aláírható a Székely Nemzetei Tanács nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezése.

Székely Nemzetei Tanács kezdeményezése azt javasolja, hogy az EU kezelje külön figyelemmel a nemzeti kisebbségi régiókat (mind a Székelyföldet, mind Dél-Szlovákiát). A kezdeményezők arra kérik Brüsszelt, hogy állítsa meg a nemzeti régiók lemaradását és így őrizze meg az unió kulturális sokszínűségét, azáltal, hogy esélyegyenlőséget biztosít a nemzeti régiók számára a fejlesztési alapokhoz való hozzáférés tekintetében.

Nyomtassa ki a mi weboldalunkról a papír alapú formanyomtatványokat, és segítse az aláírásgyűjtést itt, a Felvidéken!

A Szlovákiára érvényes aláírási ív letölthető a Rákóczi Szövetség mellett a Szövetség a Közös Célokért honlapjáról ITT>>> is.

A kitöltött íveket postai úton kell elküldheti a Rákóczi Szövetség alábbi, levelezési címére: Rákóczi Szövetség, Pf. 23., 1255 Budapest, Magyarország.

„A Szövetség a Közös Célokért társulás a Felvidéken regionálisan elérhető irodáiban lehetőséget biztosítunk a Székely Nemzetei Tanács nemzeti régiókért indított kezdeményezésének papíralapon történő aláírására, illetve az aláírt íveket az érdeklődők irodáinkban is leadhatják. Ezeket a SZAKC munkatársai összegyűjtve eljuttatják a Rákóczi Szövetség budapesti irodájába” – mondta el Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója.

SZAKC irodáink elérhetőségéről, nyitvatartási idejéről a honlapunkon tájékozódhatnak.

Az aláírást megteheti online vagy papíralapon

A kezdeményezést papír formanyomtatvány kitöltésével (és aláírásával) vagy online űrlap kitöltésével támogathatja. Minden támogatónak vagy az állampolgársága vagy a lakóhelye szerinti országot kell kiválasztania. Csak az egyik változatban lehet támogatni a kezdeményezést.

Az online űrlapnál nem kell rendelkezni elektronikus aláírással, elég csak a kért személyes adatokat megadni. Az online űrlap kitöltése csupán egy percet vesz igénybe.

Akinek nincs lehetősége az online aláírásra, annak számára a papíralapú aláírás a megoldás. Ez esetben egy ív legfeljebb három személy adatait és aláírását tartalmazhatja. A formanyomtatványt NAGYBETŰKKEL kell kitölteni.

Vegyen részt az Ön életére is kihatással lévő jogszabályok és közérdekű intézkedések kialakításában!

A Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért polgári kezdeményezést 2020. május 7-ig lehet aláírni.

A kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Az európai polgári kezdeményezés egyedülálló módja annak, hogy az uniós polgárok irányt szabjanak az EU jövőjének azáltal, hogy fontos közérdekű ügyekben az Európai Bizottságot jogszabályjavaslat benyújtására kérik fel.

Ha egy kezdeményezést legalább egymillióan támogatnak EU-szerte, a Bizottság dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen.

A kezdeményezést az Európai Bizottság 2019. május 7-én vette nyilvántartásba. A kapcsolattartók és szervezők között a következő személyek vannak: Izsák Balázs Árpád, Dabis Attila, Dudda Roland Rolf, Schmaltz Andreas, Őry Péter, Jeursen Franciscus Albert Bernardus, Xucla Costa Jordi.

Biztosítani kell az esélyegyenlőséget!

A nemzeti régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg.

Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU-s alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az Európai Unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című kezdeményezés uniós szinten indítana küzdelmet a közvetett diszkrimináció olyan formái ellen, amelyet a felvidéki magyarok és a székelyek is elszenvednek.

Közigazgatási, gazdasági intézkedésekről van szó, amelyek látszólag semlegesek, de egész nemzeti közösségeket érintenek hátrányosan.