A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatról a Kossuth Rádióban

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója

Két évvel ezelőtt indította a Szövetség a Közös Célokért a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot. Akkor a hívások még magyarországi önkéntesekhez futottak be, ám időközben kiképezték a felvidéki segítőket is. A szakmai partner a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, amely a felvidéki önkéntesek felkészítését is vállalta. A felvidéki szolgálat működéséről beszélt a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának kedd esti adásában Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója.

„Magyarországon nagy hagyománya van a telefonos lelkisegély-szolgáltatásnak, több mint harminc éve működnek ezek a szolgálatok, s jelenleg 20 szolgálatnál mintegy 500 önkéntes végzi a munkát” – kezdte értékelését Hideghéthy Andrea. A felvidéki önkénteseket a tavalyi év tavaszától kezdték el toborozni, majd egy alkalmassági teszt következett, s akik ezen megfeleltek, egy önismereti tréning abszolválása után szakmai kiképzésen vettek részt. Gyakorlati tapasztalataikat a magyarországi szolgálatoknál végzett hospitalizálásokon szerezték meg.

A felvidéki, magyar nyelvű szolgálat létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Egy nehéz élethelyzetben ugyanis nagyon nehéz lehet, ha szlovák nyelven kell kifejeznünk a legbelsőbb érzéseinket.

És nem is azért, mert nem bírnánk jól a nyelvet, hanem egyszerűen a legmélyebb érzésekről minden ember az anyanyelvén tud a legőszintébben, legkönnyebben beszélni.

„Éppen ezért a szakértők is abban erősítettek meg bennünket, hogy vállaljuk ezt a feladatot és indítsuk be, működtessük ezt a szolgáltatást. És azt tapasztaljuk, hogy tényleg tudunk segítséget nyújtani” – fogalmazott a SZAKC igazgatója, aki azt is elárulta, melyek a leggyakoribb témakörök, amelyekkel a telefonálók felkeresik a szolgálat önkénteseit. Természetesen a szigorú szakmai és etikai szabályok értelmében mind a hívó személye, mind a hívás tartalma anonim. Leggyakrabban tehát a különféle stresszhelyzetek, haláleset, megbetegedés miatt emelik fel a telefonkagylót a rászorulók, de – sajnálatos módon –

mondhatni tipikus ok még a magány. Korunk talán egyik legpusztítóbb betegsége.

Amint arra Hideghéthy Andrea is felhívta a figyelmet: a felvidéki magyarságot kiemelten sújtja az elvándorlás problémája, aminek következtében a családok felbomlanak, az idősebbek, nagyszülők pedig itthon maradnak – sokszor egyedül, magányosan.

Ilyenkor jön jól egy segítő hang…

***

A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat helyi tarifával hívható két számon: 0904 500 338 (T-Mobile) és 0918 500 333 (Orange), a nap 24 órájában.