A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat önkéntesei megkezdik szolgálatukat

Hideghéthy Andrea, Ujpál Emőke és Németh Gabriella a sajtótájékoztatón

A Szövetség a Közös Célokért társulás a magyarországi és a kárpátaljai mintát követve 2016. október 28-án indította el a telefonos lelki elsősegély szolgáltatást a Felvidéken.

Komáromban Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója, Ujpál Emőke pszichológus, a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai vezetője, valamint Németh Gabriella, a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás elnökségi tagja március 13-án sajtótájékoztató keretében számoltak be arról, hogy a 2016. évi indulást követően a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat önkéntesei megkezdték működésüket.

Helyi tarifával hívható két számon: 0904 500 338 (T-Mobile) és a 0918 500 333 (Orange) számon érhető el napi 24 órában, akár a névtelenség megőrzésével a szolgáltatás, melyet a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének és a Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat önkénteseihez csatlakozva, a 2019 januárban sikeres vizsgát tett tizenegy felvidéki önkéntes is fogad ez év márciusától.

Küldetésünk, hogy a segítségre szorulóknak biztonságot jelentsünk

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat működtetőiként a technikai feltételek biztosítása után célként fogalmazták meg, hogy a beérkező hívások fogadásában felvidéki önkéntesek is részt vállaljanak. Most, hogy ezt sikerült megvalósítani, további célként egy másik, helyi ügyelői stáb kiképzését tervezik, illetve a szolgáltatás kiterjesztését az e-mailes és internetes területre.

„A legfontosabb cél azonban a két szlovákiai számon hívható megbízható és folytonos szolgáltatás biztosítása, mert a szolgálat küldetése az, hogy a segítségre szorulóknak biztonságot jelentsünk.

– fogalmazott Hideghéthy Andrea.

Ujpál Emőke szakpszichológus elmondta, hogy a tizenegy önkéntesből álló stáb márciustól kezdte meg munkáját, miután egy képzés során kiválasztották őket erre a szolgálatra. Munkájuk becsülendő, hiszen az ügyeletet a szabadidejükben, munkaidőn kívül vállalták. Az ügyeleti időben a felvidéki stáb bekapcsolódott a LESZ rendszerébe és a felvidéki hívások mellett fogadják a kárpátaljai hívásokat is.

Az önkéntes segítő egy háttérember

„Az ügyelők valójában laikus segítők, akik nem helyettesítik a pszichológiai terápiát, nem állapítanak meg diagnózist, hanem segítő beszélgetést nyújtanak  – hangsúlyozta Ujpál Emőke.

Az ügyeleti szolgálat célja, hogy a hívó legyen a központban, mivel a hallgatás és a meghallgatás folyamata segíti a rászorulót abban, hogy önmaga jusson el a probléma megoldásáig.

A vonalat bármikor lehet hívni, akkor is, ha valaki életvezetési vagy más váratlan nehézséggel néz szembe.

A civil szervezetek hozzájárulása

Németh Gabriella már az alapítás óta figyelemmel kíséri a szolgálat tevékenységét, miként nagy tapasztalattal rendelkezik a civil szerveztek tevékenységi körével kapcsolatban. A civil szervezetek társadalomra gyakorolt felelőssége nagy, ezért fontos őket támogatni, mivel nem lehet mindent állami vagy önkormányzati szinten megoldani.

Alapvetően az ember az anyanyelvén érez, gondolkodik, ezen a nyelven tudja a legjobban megfogalmazni, hogy mi történik vele, ami stresszhelyzetben és krízishelyzetben különösen érvényes.

A szolgálat ebben segít, mivel a rászorulók az anyanyelvükön tudják elmondani a problémáikat. A rászorulókat az ügyelet kapcsán egy olyan civil szervezethez tudják irányítani, ahol magyar nyelven üzemeltetik a szolgáltatást. Az ügyelet egy üzenettel szolgál, hogy a rászorulók bátran merjenek segítséget kérni, mivel a hívás által egy lépést tettek a megoldás felé.

***

Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, a megértő magyar szó: már nincs egyedül a bajban! Ha bajban van, ha kétségbeesésében az anonimitás megőrzésével egy kívülálló személy segítségére van szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot!
Éjjel-nappal, magyar nyelven fogadják a hívását!

0918 500 333 (Orange)
0904 500 338 (T-Mobile)

A hívás nem emelt díjas.
https://www.facebook.com/FelvidekiLelkiElsosegelyTelefonszolgalat/