Minority Safepack – elstartolt az aláírásgyűjtés

Az MKP a mai nappal megkezdte a FUEN kezdeményezésére indított, őshonos kisebbségek jogainak biztosítását célzó aláírásgyűjtést. Az ünnepélyes aktusra, közismert felvidéki személyiségek és a sajtó jelenléte mellett, délelőtt került sor a dunaszerdahelyi termálfürdőben. Hájos Zoltán, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, Dunaszerdahely már több esetben otthont adott olyan eseményeknek, amelyek meghatározók felvidéki magyar közösségünk számára, majd átadta a szót Berényi Józsefnek, Nagyszombat megye alelnökének.

Történelmi nap, pillanat ez a mai, mondta Berényi, aki szerint hossszú munka vezetett el odáig, hogy ma az aláírásgyűjtés elkezdődhessen, ami egy nemzeti közösségeket védő jogi norma megszületésének az első lépése. Kedves szavakkal üdvözölte jóbarátait, ismerőseit, akik eljöttek, akik közösségünk irányában elkötelezett személyek, és akik elsőként látták el névjegyükkel az íveket.

Stirber Lajos karnagy, Szakál László dunaszerdahelyi esperes, Görözdi Zsolt dunaszerdahelyi református lelkész, Bögi Róbert, a DAC-vezérszurkolója, Szarka Tamás, a Ghymes együttes tagja, Panyik Imre mátyusföldi vállalkozó, Németh Imre, a Gaudium énekkar vezetője, valamint Hájos Zoltán, Dunaszerdahely és Stubendek László, Komárom polgármestere látták el elsőként névjegyükkel az aláírási íveket.

Stubendek László és Hájos Zoltán aláírás közben (Fotó: Oriskó Norbert)

A FUEN kezdményezte aláírásgyűjtés lényege, hogy legalább hét uniós tagországból 1 millió ember aláírását kell összegyűjteni. Szlovákiára ebből 7500 aláírás „esik”, ami a megyei alelnök szerint az MKP számára nem fog gondot okozni, hiszen eddig is 30 és 90 ezer közötti számban gyűjöttek már aláírásokat, s bízik abban, hogy 2018 március végéig meglesz az 50-70 ezer aláírás. Újdonság, hogy nemcsak nyomtatott formában, de az interneten keresztül, az MKP honlapján is mód van az aláírásra, ami elsősorban a fiataloknak kedvezhet.

Hosszú folyamatnak nézünk elébe

Berényi József portálunk kérdésére elmondta, hogy az aláírási íveket a hagyományos módon, nagy rendezvényeken, ahol erre lehetőség nyílik, fogják gyűjteni. Ilyen például a szeptember végén sorra kerülő Csallóközi Vásár. De kint lesznek a nagyobb városok utcáin és a tereken, pályaudvarok környékén is.

Az MKP 50-70 ezer aláírást szeretne összegyűjteni, mondta a megyealelnök (Fotó: Oriskó Norbert)

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi történik az aláírások leadása után. „Először is az Európai Bizottság mond véleményt arról, hogy milyen irányba kívánja folytatni az aláírásgyűjtést. Amennyiben – és reméljük, ez nem történik meg – megpróbál a továbbiakban is kibújni a feladat elől, vagy halasztani, akkor az európai parlamenti képviselőinket fogjuk kérni, hogy gyakoroljanak nyomást az EB-re, hogy dolgozzák ki ezt a jogszabályt. Majd pedig a szokásos eljárás következik, mindhárom uniós szerv jóváhagyja ezt a törvényt”– tájékoztatta portálunkat a megyei alelnök. Nem felejtette el hozzátenni, hosszú folyamatnak nézünk elébe, évekig is eltarthat, míg az eredmény, vagyis a jogi norma elfogadása megszületik. Valószínűleg ezt már az új EP és az új uniós szervek fogják jóváhagyni, tekintettel arra, hogy 2019-ben európai parlamenti választások lesznek.