Kisebbségi jogsérelmekkel a SZAKC irodáihoz is lehet fordulni

Közel egy évvel ezelőtt a budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) együttműködési megállapodást kötött a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulással, azzal a céllal, hogy a jogsegélyszolgálat könnyebben elérhető legyen a Felvidéken. A megállapodást 2016. június 22-én a KJI igazgatója, Csóti György és a SZAKC igazgatója, Pogány Erzsébet írta alá Dunaszerdahelyen.

 Az elmúlt 12 hónap munkájának és eredményeinek értékelése céljából Antal Eszter és Benda Vivien, a KJI munkatársai Bedő Árpád, a Kárpát-medencei Autonómia Tanács főtitkárának a kíséretében június 8-án, a civil információs nap keretében látogatást tettek a SZAKC pozsonyi irodájában, ahol Duray Miklóssal, a SZAKC elnökével és munkatársával, Szinek Jánossal találkoztak.

Az együttműködés elsősorban arra irányul, hogy a KJI által biztosított lehetőségekről a felvidéki magyarok is értesüljenek, és a jogsegélyszolgálatot a SZAKC irodáin keresztül könnyebben, a lakhelyükhöz közelebb elérjék az érintett, érdeklődő polgárok.

Az elmúlt hónapok munkáját és eredményeit vázoltak fel a találkozón (Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a felvilágosító és tájékoztató munkának köszönhetően egyre jobban bekerül a felvidéki magyarság köztudatába, hogy a kisebbségi okokból eredő jogsérelmekkel a SZAKC munkatársaihoz is lehet fordulni. Az irodákban kérés alapján jegyzőkönyvet készítenek, amelyet a SZAKC munkatársai továbbítanak a központi irodába, és jogászok vizsgálnak meg, majd tájékoztatják az ügyfelet a jogi orvoslás lehetőségeiről.

Csóti György, a KJI igazgatója személyesen nem tudott jelen lenni a látogatáson, utólg kérdeztük meg őt, hogyan referáltak munkatársai a látogatásról. Megkeresésünkre elmondta, hogy minden esztendőben legalább egyszer ellátogatnak a Kárpát-medencei partnereikhez a kapcsolatok ápolása, személyes konzultáció és ellenőrzés céljából. „Noha folyamatos kapcsolatban állunk egymással, a személyes találkozás mindig többet jelent, és sokszor értékes tapasztalatokkal, új információkkal leszünk gazdagabbak” – nyilatkozta a KJI igazgatója.

Nemcsak Pozsonyban jártak ezen a napon, hanem látogatást tettek Somorján, Érsekújvárban és Komáromban is. Csóti György kifejtette, hogy ezekben a városokban vannak jelenleg a legfontosabb felvidéki partnereik, a Szövetség a Közös Célokért társulás, a Fórum Kisebbségkutató Intézet és JUDr. Nagy Tibor ügyvéd. Felvidéki körútjuk alkalmából látogatást tettek a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezőjénél, Orosz Örsnél is.

A megbeszélés végén a SZAKC Pozsonyi Területi Irodájában (Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)

A két szervezet, a SZAKC és a KJI együttműködéséről Csóti Györgytől megtudtuk, hogy azért jelentős, mert a SZAKC területi irodáinak munkatársaival egyre több helyen, növekvő számban elérhetővé tudják tenni az állandó jogsegélyszolgálatot a Felvidéken. Magánszemélyeknek, csoportoknak, intézményeknek, akiket, illetve amelyeket magyarságuk, vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ér.

„Térítésmentesen adunk tanácsokat, szükség és lehetőség esetén – szintén ingyenes – jogi képviseletet ajánlunk fel” – zárta értékelését Csóti György, a KJI igazgatója.

A találkozón a budapesti vendégek tájékoztatást kaptak a SZAKC és a Pest megyei Civil Információs Centrum határon átnyuló, civil szervezetek együttműködését segítő tevékenységéről is.